Τμήμα Ιστοπαθολογίας και Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Βουρλάκου Χριστίνα

 

Συντονιστής Διευθυντής τηλ.:

213 204 3127

Γραμματεία τηλ.:

213 204 3128, 213 204 3129

Ιατρικό Προσωπικό τηλ.:

213 204 5716

Τεχνολόγοι τηλ.:

213 204 3131

FAX: 

213 204 3142

Ε-mail: 

pathanat@evaggelismos-hosp.gr

Δραστηριότητες

       

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ιδρύθηκε το έτος 1920. Το προσωπικό αποτελείται από τον Συντονιστή Διευθυντή, δύο Διευθυντές, τρεις επιμελητές Α', έναν Επιμελητή Β', τέσσερις Βιολόγους και εννέα τεχνολόγους, ενώ εκπαιδεύει 10 ειδικευόμενους Ιατρούς.

Στο Τμήμα διενεργείται Ιστοπαθολογική Εξέταση σε Ιστούς προερχόμενους από όλα τα Συστήματα του ανθρώπινου Οργανισμού και διαγιγνώσκονται παθήσεις που αφορούν σε νεοπλασίες του Αιμολεμφικού, σε νοσήματα Μεταμοσχευμένων ασθενών Μυελού των Οστών και Συμπαγών Οργάνων (απόρριψη μοσχεύματος, νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή κτλ), σε Αυτοάνοσα νοσήματα του Νεφρού και του Δέρματος. σε νεοπλάσματα και φλεγμονώδεις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος  και του Γαστρεντερικού Συστήματος, σε νεοπλάσματα και φλεγμονώδη νοσήματα του Πνέυμονα, του Μεσοθωρακίου και του Μαστού, σε νεοπλάσματα των Σιελογόνων αδένων, του Ουροποιογεννητικού Συστήματος, του Ήπατος, των Ενδοκρινών αδένων και των Μαλακών Μορίων.

Αναλυτικότερα διενεργούνται οι ακόλουθες ειδικές εξετάσεις:

  • Ιστοπαθολογική εξέταση και παθολογοανοτομική Σταδιοποίηση χειρουργικών παρασκευασμάτων
  • Ανοσοϊστοχημική ανίχνευση διαγνωστικών, προβλεπτικών και προγνωστικών δεικτών (π.χ ορμονικοί υποδοχείς, μεταλλαγμένες πρωτεϊνες IDH1R132H και BRAFV600E, προβλετικές πρωτεϊνες Her-2, ALK κτλ)
  • Ιστοχημικές αντιδράσεις που ανιχνεύουν μικροοργανισμούς, πρωτεϊνες ή στοιχεία στους ανθρώπινους Ιστούς
  • Συμβουλευτική γνώση ιστολογικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί σε άλλα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια
  • Ταχείες βιοψίες που διενεργούνται κατά τη διάρκεια των εγχειρητικών επεμβάσεων
  • Ιστολογική εξέταση βιοψιών δια λεπτής βελόνας
  • Αρχειοθέτηση ιστολογικών τομών και κύβων παραφίνης των ασθενών και ηλεκτρονικό αρχείο Παθολογοανατομικών Εκθέσεων από το 2009
Ανίχνευση και ταυτοποίηση κυτταρογενετικών ανωμαλιών σε τομές παραφίνης με τη μέθοδο του φθορίζοντος In situ Υβριδισμού. Ειδικότερα, ανισχεύονται οι ακόλουθες κυτταρογεννητικές ανωμαλίες: 1. Μετάθεση του γονιδίου c-mvc, 2. Μετάθεση του γονιδίου bcl-2, 3. Μετάθεση του γονιδίου bcl-6, 4. Μετάθεση του γονιδίου της κυκλίνης D1, 5. Ενίσχυση του γονιδίου Her-2, 6. Ενίσχυση του γονιδίου EGFR, 7. Διπλή διαγραφή των χρωμοσωμιακών σκελών 1p και 19q, 8. Μετάθεση του γονιδίου SYT για το συνοβιακό σάρκωμα, 9. Μετάθεση του γονιδίου EWS για το σάρκωμα Ewing/ PNET, 10. Μετάθεση του γονιδίου ALK και έλεγχος συγχώνευσής του με το γονίδιο EML4.

Θέση

Το Τμήμα Ιστοπαθολογίας και Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, λειτουργεί στον 4ο όροφο Κτηρίου Εργαστηρίων.

Σύνδεσμοι (links/παραπομπές για άλλες ιστοσελίδες, ιστότοπους, έγγραφα κ.τ.λ.)

 

 

 

Logo Ευαγγελισμός

 

Επικοινωνία

Email: info (@) evaggelismos-hosp.gr

  Υψηλάντου 45-47, ΤΚ 10676, ΑΘΗΝΑ.

  Τηλ. Κέντρο: 213 – 2041000